Úvahy

Niekedy potrebujete totálny reset

()

Niekedy sa nachádzame v bludnom kruhu negativity, z ktorého sa akosi nedokážeme vymaniť. Dávame do poriadku svoje sebavnímanie a vnímanie iných, pracujeme na svojich obmedzujúcich presvedčeniach, už aj cítime, ako sa veci zlepšujú – len na to, aby sa o chvíľu znova zhoršili… a viac než doteraz!

Veľakrát za to môže naše prostredie, s ktorým sme sa medzičasom naučili spájať isté spôsoby reagovania a vnímania. Naša negativita po čase už nie je viazaná len na naše presvedčenia, ale aj na ľudí okolo nás, na skúsenosti, čo sme s nimi urobili. Len si to tak vezmite – ak vás niekto poriadne podrazí, budete mať problém mu dôverovať. A ak ho budete stretávať dennodenne, prenesie sa vaša zlá skúsenosť s ním aj na prostredie, ktoré tú skúsenosť umožnilo – a začnete okolo seba cítiť nepriateľský svet.

A aby toho nebolo málo, postupne začnete aj vy reagovať nepriateľsky a prostredie to zaregistruje a vzťahy ešte o stupeň ochladnú.

Je to vec nášho nervového systému. Snažíme sa chrániť pred sklamaniami tým, že ich od seba odpudzujeme a uzatvárame sa voči novým veciam. Na konci je už z toho začarovaný kruh očakávania toho zlého a potvrdenia vlastných očakávaní.

Ak sme v tomto štádiu, že nám nijaká vnútorná práca nepomáha, je načase zmeniť prostredie, aby nás každý pohľad, každý zvuk a každá tvár nevracali späť do negativity.

Nemá význam hnevať sa na seba, že to nezvládame. Nervový systém potrebuje podstatný reset – a ten dostane, len pokiaľ zmení prostredie a ľudí a pravdepodobne aj činnosť/prácu. Len nové, zdravé podnety nám pomôžu vybudovať si nové, zdravšie vnímanie a nové, zdravšie reakcie.

Ako sa vám páči článok?

Pre vyhodnotenie zakliknite počet hviezdičiek.

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Hodnoťte ako prví!

Pridaj komentár

Sú veci medzi nebom a zemou... a volajú sa "nekopírovať". :-)
%d blogerom sa páči toto: